Realizare
Produsele noastre sunt executate cu dragoste de femei atestate profesional, înzestrate cu migală, răbdare, pricepere, cu un dezvoltat simț al frumosului, iubitoare de artă tradițională și dornice de a duce mai departe acest meșteșug străvechi.
Covoarele sunt executate manual, la ghergheful vertical, cu bătătorul în formă de furculiță. Tehnica de țesut este cea a alesului prin fire.
Materiile folosite pentru realizarea țesăturilor sunt lâna și bumbacul.
Lâna provine de la oile din rasa țurcană, cu fir lung, rezistent și aspru. Ea se vopsește în diverse culori sau se folosește culoarea naturală.
Bumbacul este folosit la urzeală („scheletul” oricărei țesături). El este responsabil cu rezistența în timp a țesăturii.
Modelele folosite sunt culese din zona Olteniei. Se folosesc ca modele covoare vechi oltenești dar aceste modele sunt perfecționate continuu de țesătoarele noastre, deși grija de căpătâi este de a nu ieși din tiparele tradiționale.
Țesăturile nu se spală în mașină de spălat și nu se folosesc detergenți fiindcă aceștia deteriorează lâna. Apa în care se spală covoarele nu trebuie să fie fierbinte. Este nevoie ca apa sa fie rece sau „ca de pâine”. Clătirea trebuie făcută cu insistență, stoarcerea moderată și uscarea la umbră. Călcarea se poate face peste un tifon umezit în apă amestecată cu oțet în proporție de maxim 15%, pentru revigorarea culorilor, respectându-se limitele de temperatură pentru lână și bumbac.
Pentru păstrare ca „zestre”, trebuie știut că țesăturile se simt bine în spații uscate, aerisite și luminoase departe de acțiunea directă a razelor solare. Naftalina le ține departe de atacul moliilor.
În funcție de complexitatea modelului, timpul de execuție este cuprins intre 7 și 14 zile pentru fiecare m2 de țesătură.
Lucrările executate de țesătoarele noastre se pot vedea și cumpăra în atelierul nostru din localitatea Grădinari, județul Olt, în incinta Așezământului Mânăstire Buna-Vestire, mai multe detalii se pot oferi la telefon.